Nyitó oldal Dekoráció Kedvezményrendszer Elérhetőségek  
 

KÍNÁLATUNKBÓL
  Ajándékok
  Léggömbök
  Csomagolás léggömbbe
  Hélium
  Party termékek
  Tüzijátékok
  Rendszámtáblák
  ÚJ: Gravírozás

Sopron, Mátyás király u. 1.

Nyitva tartás:
hétfő - péntek: 9-18-ig
szombat: 9-13-ig

99 / 330 150

Herballon Gift

9400, Sopron Plaza fszt.

Nyitva tartás:
hétfő-péntek: 10-19-ig
szombat és vasárnap 9-19-ig

+36 99 / 261 056
 

TIPPEK , ÖTLETEK
  Tippek Esküvőre
  Tippek Szülinapra
 
 

Esküvői szokások, babonák (3)

Virágszórás:
a termékenységet jelképezi. Az oltárhoz vezető útra virágot szórnak, hogy a házasság rögös útját elegyengessék, és hogy bő gyermekáldás legyen.

Rizs, vagy gabona dobálás: ez a szokás Ázsiából származik, s szintén -akárcsak a virágszórás- a termékenységet jelképezi.

Sorfal: a templomból kifelé tartó házaspárnak a jelenlévők sorfala között kell végigvonulnia, akik megpróbálják akadályozni. A házasság folyamán felmerülő akadályok közös erővel való legyőzését jelképezi.

Útelzárás: szintén a templom elhagyásakor történik. Az ifjú pár autóval elhagyná a környéket, s elindulna első közös útján, de ezt a rokongyerekek megakadályozzák azzal, hogy szalagokat feszítenek ki, s csak akkor adnak szabad utat, ha cukorkát, vagy aprópénzt kapnak.

A menyasszony elrablása: Régen nagyon komolyan vették ezt a babonát, mert úgy értelmezték, hogy ha a szertartás alatt sikerült elrabolni a menyasszonyt, a vőlegény nem érdemelte meg, hogy feleségül vegye. Ma már csak jó poénnak számít. Az elrabló elviszi a menyasszonyt egy rövid időre, például betérnek egy kisvendéglőbe. Addig a vőlegénynek vigyáznia kell a csokorra -ha már jövendőbelijére nem tudott-, mert ha az is elveszlik, az elrablás során felmerülő költségeket is neki kell állnia, ha megőrzi, akkor a rabló fizeti a cehhet.

A menyasszony cipőjének elrablása, elárverezése: a vendégek valamelyike az asztal alatt lopózva, egy váratlan pillanatban elcseni a menyasszony cipőjét. Ha ez sikerült, jöhet az árverés. Akárcsak a menyasszonytánc, ez is jó pénzgyűjtési lehetőség az ifjú pár számára. A tanúk felkínálják a cipőt, s egy kalapot hordanak körbe. Minden vendég abba dobálja bele az előző árverező által felajánlott összeg, és az általa felajánlott összeg különbségét. Utolsóként a vőlegény árverez, hogy az asszony visszakaphassa a cipőjét, s megkaphassa a pénzzel teli kalapot is. Egy másik változata szerint pedig a férj csak úgy válthatja ki a cipőt, ha abból pezsgőt iszik, vagy valamilyen más tréfának áldozatává válik.

A menyasszonyi csokor eldobása: a menyasszony az esküvői szertartás végén háttal áll az eladósorban lévő lányoknak, s hátra dobja a csokrát. Amelyik lány elkapja, az lesz a következő, aki férjhez fog menni.

A harisnyakötő eldobása: Akárcsak a csokor eldobása, szintén a következő házasságkötést szimbolizálja, de ellentétben az előzőekkel, itt a fiúknak kell versengeniük a menyasszony intim ruhadarabjáért.

Koszorútánc: Az örömanya leveszi a fátylat lánya fejéről, s bevezeti egy lányok által alkotott kör közepére, akik kifeszítik a fátylat, s körben táncolnak. A menyasszony a fátylat annak a fejére teszi, akiről azt gondolja, hogy a leghamarabb fog férjhez menni.

Menyasszonytánc, vagy menyecsketánc: Éjfélkor az a szokás, hogy a menyasszony leveszi a fehér ruhát, s piros, un. menyecske ruhába öltözik. Kendővel bekötik a fejét, s kötényt adnak rá, fakanalat tesznek a kezébe. Egy férfi a vendégek közül egy fazekat, vagy lábost és egy fakanalat vesz a kezébe, hangosan többször összeüti, s közben elkiáltja magát: "Eladó a menyasszony!" Ilyenkor a vendégek sorban táncolnak az ifjú asszonnyal, de csak akkor, ha a fazékba pénzt dobnak. Amikor a férj megunja, hogy az asszony kézről-kézre jár, ellopja a fazekat, odaszalad az asszonyhoz, ölbe kapja, és kiszalad vele az ajtón.

A lakás feldúlása: a vendégek belopóznak az ifjú pár lakásába, s szétdobálják az edényeket, szétdúlják az ágyat, s nagy rendetlenséget csinálnak, hogy az ifjú pár ne feledkezzen meg a házasság nehézségeirol. Ilyenkor legtöbbször arra kényszerülnek a fiatalok, hogy az éjszakát szállodában töltsék.

Konzerves doboz: A nászutasok útnak indításakor a vendégek konzerves dobozokat kötnek az autó hátuljára, hogy amikor elindulnak, az nagy zajt csapjon. Többnyire még táblát is helyeznek az autóra: "Nászutasok!". Ezzel szintén a gonosz szellemeket, valamint a szegénységet akarják eluzni.

A menyasszony átvitele a küszöbön: az első közös lakásba költözéskor az újdonsült férj ölben viszi át a menyasszonyát a küszöbön. Ezzel becsapják a gonosz szellemeket, hogy egy személy lépett be a lakásba. Másrészt pedig a vőlegény megmutatja, milyen erős.

Só és kenyér: az új lakásban a beköltözéskor mindenképpen kell lennie sónak és kenyérnek, hogy az élet során soha ne kelljen éheznie a házaspárnak.

A nászajándék: a meghívott vendégek általában az esküvő előtt, a megérkezésükkor adják át az ajándékokat az ifjú párnak. A nászéjszaka után általában a fiatalok is meglepik egymást gyűrűvel, lánccal...stb. Régen földeket, várakat ajándékoztak.

Továbbá:
a.. az esküvő előtt a vőlegénynek tilos meglesnie párját amikor a menyasszonyi ruháját felveszi.
b.. a férfiak között régen szokás volt rácsapni az asszonyra, nehogy elfelejtse, hogy a férfi az Úr a háznál.
c.. a lagzin szokás volt cserépedényt a földhöz vágni, hogy az apró darabkák szerencsét hozzanak.
d.. ha az ifjú pár valamelyik szülője az esküvőt már nem élhette meg, a menyasszonyi csokrot az esküvőt követő napon a sírra szokták helyezni. Az elhúnyt így legalább lélekben jelen van.

1 : 2 : 3

 
 
Nyitó oldal :: Dekoráció :: Kedvezményrendszer :: Elérhetőségek
9400 Sopron, Mátyás király u. 1. +36 99 330-150 herballon@herballon.hu
Copyright 2007 © Herballon Kft :: designed by magpie & R. Hajnalka